Stručnjaci za elektromaterijal

 

Zelena energija (OIE)

REXEL Hrvatska > Zelena energija (OIE)

Zelena energija – obnovljivi izvori energije (OIE)

U brizi za buduće generacije i čisti okoliš svjesni smo važnosti takozvane zelene energije, odnosno obnovljivih izvora energije (OIE). Znamo da su OIE čvrsta i zdrava osnova za osiguravanje obnovljive energije u budućnosti. Samoopskrba električnom energijom danas je već potpuno realna. Značenje obnovljive energije i samoopskrbe s električnom energijom drastično će se povećavati u budućnosti, stoga smo na to u Rexelu, sa svojim bogatim znanjem, iskustvima i širokim asortimanom opreme, već spremni na nove zelene izazove.

zelena obnovljiva energija

Zelena energija OIE ponuda

Nudimo cjelovita rješenja i pojedinačne proizvode za projekte obnovljivih izvora energije. Vodimo brigu o idejnom rješenju, planiranju, projektnoj dokumentaciji, dobivanju bespovratnih sredstava (subvencija), eko kredita, profesionalnoj izvedbi i održavanju sustava za samoopskrbu obnovljivim izvorima energije:

  • Solarne elektrane po principu “ključ u ruke” (samoopskrba električnom energijom).
  • Fotovoltaika i solarni paneli, pribor i oprema.
  • E-mobilnost (punionice za električna vozila).
  • Grijanje obnovljivim izvorima energije (toplinske pumpe).
  • Otočne elektrane (za vikende, nautiku, kampere…).
  • Male vjetroelektrane na “ključ u ruke”.
  • Rješenja za male hidroelektrane.

OIE ponuda
zelena energija oie

Zašto odabrati Rexel?

Kod nas dobivate sve na jednom mjestu, i to po vrlo konkurentnim cijenama. U našem prodajnom asortimanu opreme dostupni su vam različiti cjenovni razredi i različiti dobavljači s jamstvom i do 25 godina. Na taj način možemo se prilagoditi vašim individualnim zahtjevima u pogledu cijena, opreme, tehnologije i jamstvenog vijeka sustava za samoopskrbu s obnovljivim izvorima energije. Svojim znanjem i širokim asortimanom proizvoda i slovenskih proizvođača (Bisol, Letrika) omogućujemo vam da kod nas pronađete optimalno rješenje.

FAQ – Najčešća pitanja i odgovori

Što je sustav neto mjerenja i kako funkcionira?

Uredba koja definira neto mjerenje utvrđuje da se višak električne energije na besplatno skladištenje posuđuje SODU-u (sistemskom operateru distribucijske mreže). Stoga se elektrana priključuje na internu mrežu kućne instalacije. Postojeće brojilo električne energije mora omogućivati dvosmjerno mjerenje električne energije i, prema potrebi, zamjenjuje se novim. Elektrana tijekom dana dostavlja višak u mrežu, a korisnik može taj višak potrošiti tijekom noću. Interval neto mjerenja je 1. 1. – 31. 12. U slučaju da je korisnik potrošio više energije nego što je proizveo, doplaćuje energiju koja nedostaje. U suprotnom slučaju, kada korisnik isporuči više energije nego što je koristio, višak električne energije se besplatno isporučuje dobavljaču električne energije. Radi pojednostavljivanja, korisnik prelazi na jednotarifno mjerenje. Svaki isporučeni kilovat prima se nazad kao kilovat bez dodatnih troškova. Za vraćene kilovatsate ne naplaćuje se naknada za korištenje mreže. Višak električne energije, proizvedene tijekom ljeta, može se potrošiti zimi, međutim priključna snaga se naplaćuje.

Može li i tvrtka za vlastite potrebe postaviti solarnu elektranu?

Da. Sustav neto mjerenja namijenjen je svim malim korisnicima, odnosno fizičkim i poslovnim potrošačima čija je priključna snaga jednaka ili manja od 43 kW, odnosno koji imaju priključne osigurače 3 x 63 A ili manje.

Kao korisnik solarne elektrane imam li električnu energiju ako je pao napon, a vani sunce sija?

Ne. U tom slučaju korisnik nema električnu energiju. U slučaju nestanka električne energije, elektrana se sama zaustavlja u nekoliko milisekundi. Na zahtjev korisnika može se dokupiti baterijski sustav te se u kombinaciji s njim može postaviti izmjenjivač za otočni rad.

Možemo li postaviti elektranu sa sustavom neto mjerenja snage većim od 11 kW?

Da. Uredba o neto mjerenju omogućuje postavljanje veće elektrane, a pri čemu treba imati na umu da je solarna elektrana ograničena na isporuku na mrežu, koja ni u kojem slučaju ne smije biti veća od 11 kW. Solarna elektrana veće snage ima smisla kod veće i stalne potrošnje. Za konkretne izračune možete kontaktirati naše savjetnike.

Je li smisleno kupiti elektranu ako imamo grijanje na toplinsku pumpu?

Da. Što je veća potrošnja električne energije, veći smisao ima kupnja solarne elektrane za samoopskrbu. Izračuni pokazuju da se kod većih elektrana ulaganje može vratiti već u 6 godina. Kod manjih elektrana, razdoblje povrata ulaganja može se produžiti do 10 godina. Ako imate manju potrošnju električne energije, savjetujemo Vam da uz elektranu s dodatnim ulaganjem povećate i potrošnju. Primjer dobre prakse je kupnja električnog vozila, kupnja toplinske pumpe za grijanje ili kupnja klima uređaja za grijanje u prijelaznim razdobljima.

Postavljanjem solarne elektrane izlažemo li objekt riziku od veće opasnosti od požara?

Ne. Elektrana ima elektroniku na razini modula. Elektronika regulira rad modula, otkriva pogreške, kratke spojeve i detektira pregrijavanje spojeva konektora. U slučaju rizika od greške, elektrana se automatski zaustavlja. Pri isključivanju elektronika na razini modula osigurava se isključivanje istosmjernog napona, pa se takav objekt može sigurno ugasiti vodom, jer je u solarnoj elektrani prisutan samo mali i siguran napon.

Što je s jamstvom i vijekom trajanja solarne elektrane za samoopskrbu?

Jamstvo za module i pretvarače je 15 godina te za elektroniku modula (optimizator) 25 godina. U ponudi imamo mikro-invertere s 25-godišnjim jamstvom. Očekivani vijek trajanja cijele solarne elektrane je 30 godina. Dodatno, moduli imaju jamstvo na pad snage, i to od 25 godina do 85 % izvorne snage.

Novosti i savjeti