rexel hrvatska
rexel hrvatska
rexel hrvatska

Zelena energija (OIE)

Zelena energija (OIE)2024-01-15T12:08:58+01:00

Samoopskrba električnom energijom danas je potpuno realna. U Rexelu smo spremni za budućnost koja će se temeljiti na obnovljivim izvorima energije (OIE), zbog čega vam svojim znanjem i iskustvom već sada možemo ponuditi cjelovita rješenja i proizvode za vaše projekte u području zelene energije. Brinemo se o idejnom projektu, planiranju, projektnoj dokumentaciji, dobivanju bespovratnih sredstava (subvencija), eko kredita, stručnoj izvedbi i održavanju sustava za samoopskrbu obnovljivim izvorima energije.

zelena energija OIE

Zakaj izbrati Rexel?

Rexel vam ponuja vse izdelke na področju zelene energije, in to po konkurenčnih cenah. V našem prodajnem naboru opreme so vam na voljo različni cenovni razredi izdelkov različnih dobaviteljev z garancijo tudi do 25 let. Na ta način se lahko prilagodimo vašim individualnim zahtevam glede cen, želene opreme, tehnologije in garancijske dobe sistemov za samooskrbo z obnovljivimi viri energije. S svojim znanjem in široko ponudbo izdelkov vam omogočamo, da pri nas najdete optimalno rešitev.

pitanja i odgovori

Često postavljana pitanja i odgovori

Područje samoopskrbe energijom postalo je posebno aktualno u posljednje vrijeme. Ovdje se nalaze odgovori na najčešća pitanja i dileme u ovom području. Budući da je svaki projekt samoopskrbe energijom specifičan i mora zadovoljiti vaše potrebe, naši će vas stručnjaci uvijek rado savjetovati oko optimalnog rješenja za vaš objekt, stoga ne oklijevajte ako imate pitanja za njih.

Što je s jamstvom i vijekom trajanja solarne elektrane za samoopskrbu?2023-12-14T12:38:38+01:00

Jamstvo na module i izmjenjivače je 15 godina, a na elektroniku modula (optimizator) 25 godina. Nudimo i mikroinvertere s 25-godišnjim jamstvom. Očekivani životni vijek cijele solarne elektrane je 30 godina. Osim toga, moduli imaju jamstvo protiv pada snage, odnosno unutar 25 godina do 85 % izvorne snage. 

Izlažemo li se riziku povećanja opasnosti od požara zgrade ugradnjom solarne elektrane?2023-12-14T12:40:11+01:00

Ne. Elektrana ima elektroniku na razini modula. Elektronika regulira rad modula, detektira greške, kratke spojeve i detektira pregrijavanje konektorskih spojeva. U slučaju rizične greške, elektrana se automatski zaustavlja. Prilikom zaustavljanja, elektronika na razini modula brine se o isključivanju istosmjernog napona zbog toga je takav objekt sigurno gasiti vodom jer u solarnoj elektrani ostaje samo mali i siguran napon. 

Ima li smisla kupovati elektranu ako imamo grijanje na dizalicu topline?2023-12-14T12:41:10+01:00

Da. Što je veća potrošnja električne energije, to više smisla ima kupnja solarne elektrane za samoopskrbu. Izračuni pokazuju da se za veće elektrane investicija može vratiti već za šest godina. U slučaju manjih elektrana rok povrata može se produžiti i do deset godina. Ako imate manju potrošnju električne energije, savjetujemo vam da uz elektranu dodatnom investicijom povećate i potrošnju. Primjer dobre prakse je kupnja električnog vozila, kupnja dizalice topline za grijanje ili kupnja klimatizacijskog uređaja za grijanje u prijelaznim razdobljima. 

Možemo li postaviti elektranu sa sustavom mjerenja neto snage veću od 11 kW?2023-12-14T12:41:51+01:00

Da. Uredba o neto mjerenju dopušta ugradnju veće elektrane, ali se mora voditi računa da je solarna elektrana ograničena na prijenos u mrežu, koji ni u kojem slučaju ne smije biti veći od 11 kW. Solarna elektrana veće snage ima smisla za veću i konstantnu potrošnju. Za detaljnije izračune možete kontaktirati naše konzultante. 

Imam li kao korisnik solarne elektrane struju ako je došlo do nestanka struje, a vani sja sunce?2023-12-14T12:43:10+01:00

Ne. U tom slučaju korisnik nema struju. U slučaju nestanka struje, elektrana se automatski gasi unutar nekoliko milisekundi. Na zahtjev korisnika može se dokupiti baterijski sustav i u kombinaciji s njim izmjenjivač se postavi na otočni način rada. 

Može li solarnu elektranu za vlastite potrebe postaviti i poduzeće?2023-12-14T12:44:32+01:00

Da. Sustav neto mjerenja namijenjen je svim malim kupcima, dakle fizičkim i poslovnim korisnicima, čija je priključna snaga jednaka ili manja od 43 kW ili imaju priključne osigurače 3 x 63 A ili manje. 

Što je sustav neto mjerenja i kako funkcionira?2023-12-14T12:45:38+01:00

Uredbom koja definira neto mjerenje propisano je da se višak električne energije na besplatno skladištenje posuđuje SODU (sistemskom operatoru distribucijske mreže). Zbog toga se elektrana spaja na internu mrežu kućne instalacije. Postojeće brojilo električne energije mora omogućiti dvosmjerno mjerenje električne energije i po potrebi ga je potrebno zamijeniti novim. Tijekom dana elektrana šalje višak u mrežu, a korisnik taj višak može trošiti noću. Interval neto mjerenja je 1. 1. – 31. 12. Ako korisnik potroši više energije nego što ju proizvede, nedostajuću energiju mora doplatiti. U suprotnom, kada korisnik šalje više energije nego što je potroši, višak električne energije besplatno poklanja opskrbljivaču električne energije. Radi jednostavnosti, korisnik prelazi na jednotarifno mjerenje. Svaki preneseni kilovat prima se natrag kao kilovat bez dodatnih troškova. Za vraćene kilovatsate ne naplaćuje se mrežarina. Višak električne energije dobiven tijekom ljeta može se potrošiti zimi, a priključna snaga se naplaćuje. 

Rexel novosti zelena energija

Go to Top