rexel hrvatska
rexel hrvatska
rexel hrvatska

Kabeli i pribor

Kabeli i pribor2024-01-12T14:14:24+01:00

Kabeli i vodiči nezamjenjivi su u distribuciji, prijenosu, razvodima električne energije, industriji, građevinarstvu, strojogradnji itd., ukratko, svugdje gdje je potreban prijenos električne energije od izvora do korisnika ili između korisnika. Zato su kabeli i vodiči važan dio našeg prodajnog programa te vodimo računa o stalnom unapređenju asortimana i strukture. Osim kabela i vodiča, nudimo i cjelovita rješenja u području sigurnih instalacija kabela u objektima. Uz pomoć naših proizvoda postići ćete bržu, pregledniju i sigurniju instalaciju vodiča u objekt ili sustav jer nudimo:

kabeli i vodiči

Zašto se odlučiti za nas?

Našim kupcima dostupna je najšira ponuda kabela i vodiča koju nadograđujemo uslugom rezanja na željene duljine, komisioniranja i brzom isporukom. Također nudimo savjetovanje pri izboru kabela za pojedine objekte prema zahtjevima Uredbe 305/2011- CPR i ZGPro-1 te osiguravamo svu potrebnu dokumentaciju za tehničko preuzimanje i inspekcijske kontrole.

Kod nas ćete pronaći vrlo širok asortiman proizvoda provjerenih i priznatih proizvođača i marki na jednome mjestu po konkurentnim cijenama. S inovativnim rješenjima, kao što su kabelske police na klik i gel-spojnice, možete postići ogromnu uštedu vremena tijekom polaganja instalacija. Ujedno vam naši proizvodi pružaju veću sigurnost, urednost i jednostavniju instalaciju.

Kupce educiramo objavama na mrežnim stranicama, novostima, organiziramo edukacije na terenu i kod kupaca. Obavještavamo vas o novim proizvodima koje imamo na zalihama, o promjenama standarda, proizvodima koji su ukinuti kao posljedica zakonskih zahtjeva te o ostalim informacijama u području kabela i vodiča. S nama ste uvijek ukorak s vremenom.

kabeli i vodiči

Koje kabele i vodiče nudimo?

Na stalnoj zalihi imamo više od 2000 različitih vrsta kabela i vodiča kojima uvijek pronalazimo prilagođeno rješenje za naše kupce. Suradnjom s renomiranim proizvođačima i velikim distributerima kabela dostupni su nam i nestandardni proizvodi, poput kabela za rudnike, brodogradnju, prekooceanske projekte, termoelektrane i nuklearne elektrane, željezare, proizvodnju robota i druge industrije. Poznajući novu regulativu koja kabele svrstava u građevinske proizvode (zapisana u Uredbi 305/2011-CPR, na snazi od 1. srpnja 2017.), savjetima i stručnim člancima pomažemo svim dionicima tržišta da razumiju uredbu i usmjeravamo ih na pravilan odabir i korištenje kabela i vodiča u građevinskim poslovima.

pitanja i odgovori

Često postavljana pitanja i odgovori

U našem prodajnom programu možete birati između više od 2000 različitih vrsta kabela i vodiča. Ključne informacije o njihovim svojstvima i razlikama pronaći ćete u čestim pitanjima i odgovorima, a ako imate dodatna pitanja pri odabiru kabela i vodiča, uvijek se možete obratiti našim prodajnim stručnjacima koji će vam rado pomoći i savjetovati vas pri odabiru rješenja koje će biti najprikladnije za vaš projekt.

U kojem su temperaturnom rasponu korisne izolacijske trake?2023-12-14T10:24:35+01:00

Izolacijske trake proizvođača HellermannTyton upotrebljive su u temperaturnom rasponu od –10 do 90 °C. 

Je li gel-spojnica vodootporna?2023-12-14T10:25:29+01:00

Da. Brze gel-spojnice iz našeg asortimana vodootporne su. 

Vodiče u kabelu ili samostalne vodiče spojimo s pomoću spojnica. Jednostavno ih utiskujemo u prethodno pripremljeni gel u spojnici ili »gel boxu«. Tako postižemo IPX8 brtvljenje spoja i štedimo na vremenu spajanja vodiča. Toplinska obrada spojnice tako više nije potrebna. Da bi se postiglo brtvljenje termoskupljajućeg plašta, više nije potrebno zagrijavanje materijala da bi se on skupio i tako obuhvatio spoj vodiča. 

Kako mogu znati da je vezica otporna na UV zračenje?2023-12-14T10:26:29+01:00

Jednostavan praktični test je „test čekićem“. 

Može se brzo utvrditi je li kabelska vezica UV-stabilizirana ili ne. Spljoštite kraj vezice udarcem čekića i držite spljošteni vrh prema svjetlu. Kroz kabelske vezice s najmanje 2 % UV stabilizatora ne prodire svjetlost i izgledaju crno. Kod standardnih crnih vezica svjetlost može prodrijeti kroz spljošteni dio. 

Što je sustav na klik?2023-12-14T10:27:10+01:00

Sustav na klik inovativni je sustav spajanja kabelskih polica koji montažu kabelskih polica čini jednostavnom, bržom i sigurnijom. Nema potrebe spajati police vijcima, čime štedite puno vremena i vijaka. Namjestite police jednu prema drugoj i pritisnite i spoj između polica je gotov. Demontaža je također jednostavna, brza i sigurna. To znači veliku uštedu vremena i novca. .

Kabeli s tvrdom ili mekom jezgrom – kako ih razlikovati?2023-12-14T10:29:01+01:00

Kabeli se dijele s obzirom na savitljivost vodiča (CU ili Al), što je određeno standardom IEC 60228. Kabeli s tvrdom jezgrom imaju vodiče klase 1 i 2, a kabeli s mekom jezgrom imaju vodiče klase 5 ili 6 (osobito savitljivi vodič). Vodiči s tvrdom jezgrom tipični su za kabele u germanskom području (NYY, EYY), a vodiči s mekom jezgrom za kabele u romanskom području (RV-K, FG16R16). 

Je li došlo do promjene harmoniziranih kabela prema standardu HD 21 i HD 22?2023-12-14T10:29:54+01:00

Istina je da je 2006. godine CENELEC (Europska elektrotehnička organizacija za standardizaciju) započeo proces pretvorbe standarda HD21 i HD 22 i kao rezultat toga skupina standarda EN 50525 objavljena je 2014. godine te su (prevedeni) izdani kao nacionalni standardi u državama članicama CENELEC. Kabeli licencirani prema HD 21 i HD 22 ostali su važeći do isteka licencija, sada moraju imati licenciju s referentnom oznakom EN 50525. Standard zamjenjuje i pokriva usklađene kabele u svim zemljama CENELEC. Propisuje glavne zahtjeve za kabele s tvrdom i mekom jezgrom u području do 450/750 V. To uključuje: H03VV-F, H05VV-F, H05RR-F, H07RN-F, H05V-U/-K, H07V-U/-K, H01N2-D i slične kabele i vodiče. 

Kako mogu saznati je li kabel u skladu s novim propisima?2023-12-14T10:31:32+01:00

Kabeli moraju biti označeni prema svojim svojstvima u slučaju požara, na primjer: Bca – s1, d0, a1; oznaka CE mora biti vidljivo, čitljivo i neizbrisivo postavljena na proizvod, etiketu, pakiranje ili priloženi dokument. Uz oznaku CE potrebno je navesti: zadnja dva broja godine kada je oznaka prvi put stavljena na proizvod, podatke o proizvođaču, jedinstvenu identifikacijsku oznaku proizvoda, referentni broj Izjave o svojstvima, primjenjivi standard, identifikacijski broj prijavljenog tijela, namjeravanu upotrebu. 

Je li nova regulativa zahvatila područje standarda?2023-12-14T10:32:33+01:00

Ne, svi međunarodni i nacionalni standardi ostali su isti. Uvedeni su samo dodatni kriteriji koji pojedini kabel ili vodič svrstavaju u određenu klasu požara, uvedena je i oznaka CE te Izjava o svojstvima (ranije Izjava o sukladnosti). 

Rexel novosti kabeli i vodiči

Go to Top