Stručnjaci za elektromaterijal

 

Hlađenje i grijanje (HVAC)

REXEL Hrvatska > Hlađenje i grijanje (HVAC)

Za osiguravanje optimalnih životnih uvjeta objekte je potrebno grijati, provjetravati i hladiti. U planiranju optimalnog HVAC sustava, osim klimatskih uvjeta, vrlo je važan pripadajući trošak. Naši stručnjaci sa svojim iscrpnim tehničkim znanjem i iskustvima savjetuju Vas u odabiru kvalitetnih i optimalnih rješenja za specifične karakteristike objekta.

hlađenje grijanje HVAC

Hlađenje i grijanje – što vam nudimo?

Rexel Hrvatska vam nudi kvalitetne proizvode, naše znanje i pomoć u planiranju pravog izbora grijanja, ventilacije i hlađenja. Brigu i planiranje optimalnog rješenja možete prepustiti našoj stručnoj ekipi, jer s pažljivo odabranim načinom grijanja osiguravamo i stručnu montažu s ekipom ovlaštenih montera.
HVAC ponuda

Naša ponuda uključuje cjelovita rješenja u projektima gdje je prisutno:

Električno grijanje

Ventilacija i prezračivanje

Hlađenje i klimatizacija

prezračivanje ventilacija

HVAC – zašto odabrati nas?

S vašim projektom bavit će se ekipa stručno obučenih i iskusnih stručnjaka na području HVAC-a. Iskustva pokazuju da isključivo s pravim poznavanjem objekta i navika korisnika, možemo ponuditi optimalno rješenje koje nije nužno uvijek toplinska pumpa. Za objekt od 400 km2 starije gradnje sa slabom toplinskom izolacijom, npr. odabir toplinske pumpe nije prikladan, već je prikladnije grijanje na drvenu biomasu. Sa svojim znanjem i širokom ponudom proizvoda omogućujemo Vam da kod nas pronađete optimalno rješenje.

FAQ – Najčešća pitanja i odgovori

Jesu li toplinske pumpe Ariston visokotemperaturne?

Da. Toplinske pumpe Ariston bez pomoći grijača rade do 60°C.

Je li stariji objekt pogodan za grijanje toplinskom pumpom?

Da, do neke mjere je to stvarno pametno. Grijanje toplinskom pumpom ima smisla sve dok nam se takvo grijanje financijski isplati. U slučaju manjih starijih zgrada, takvo ulaganje je u potpunosti opravdano, ali u slučaju većih i starijih zgrada, nažalost nije. Kupnja toplinske pumpe u ovom slučaju je neracionalna, optimalnije je grijanje objekta na biomasu, na palete ili na drvo.

Koliko snažnu toplinsku pumpu odabrati?

Primjerenu. Ako odaberete presnažnu, ulaganje ste preplatili, ako odaberete preslabu, imat ćete skupo grijanje, jer će toplinska pumpa često koristiti električne grijače jer toplinski motor neće moći proizvesti dovoljno topline. Za krajnje kupce i montere pripremili smo kraći priručnik za odabir prave toplinske pumpe koji je ovdje objavljen.

Je li smisleno imati toplinsku pumpu za podno grijanje i za radijatorsko grijanje?

Ako je moguće, izbjegavajte tu kombinaciju. U kombinaciji podnog i radijatorskog grijanja, toplinska pumpa priprema toplinu na višoj razini temperature,, prikladnoj za radijatorski krug grijanja. Za podno grijanje, dodaje se hladna voda iz podnog grijanja. U slučaju samo podnog grijanja, zbog većeg koeficijenta učinkovitosti toplinske pumpe, ušteda se također povećava za više od 30 %.

Kada toplinska pumpa uključuje električne grijače za pomoć pri grijanju?

Prema potrebi, toplinska pumpa uključuje grijače ako je postignuta bivalentna točka i samo toplinska pumpa tijekom posljednjih 30 minuta ne uspije osigurati dovoljno topline.

Je li grijanje klima uređajem razumno?

Opći odgovor je ne. Međutim, vrlo je razumno za prijelazna razdoblja i kao dodatni izvor za pružanje topline u slučaju kvara primarnog grijanja. Primorska regija je, pritom, iznimka, kao i novi i dobro izolirani objekti. Ipak, boravak je najugodniji ako nema cirkulacije zraka.

Kada je razumno kupiti električno podno grijanje?

Sve više takvih pitanja indirektno znači da se grijanje električnim podnim grijanjem nekim ljudima već isplatilo. Primjer može biti novi, moderan, dobro izoliran objekt. Trošak grijanja toplinskom pumpom je 200-300 € godišnje, a grijanje električnim podnim grijanjem iznosi između 500 – 900 € godišnje. Azliku između 300 i 600 € godišnje, uzimajući u obzir troškove kupnje toplinske pumpe (5000 – 8000 €), i njezine redovne servise kroz 15 – 20 godina, brzo vraćamo. Osim toga, izračun se provodi u korist električnog podnog grijanja zbog mogućnosti ugradnje solarne elektrane za samoopskrbu i osiguravanjem besplatne energije za grijanje.

Novosti i savjeti