rexel hrvatska
rexel hrvatska
rexel hrvatska

Hlađenje i grijanje (HVAC)

Hlađenje i grijanje (HVAC)2024-01-12T14:00:43+01:00

Kako bi se osigurali optimalni životni uvjeti, zgrade je potrebno grijati, prozračivati i hladiti. Prilikom planiranja optimalnog HVAC sustava, osim klimatske udobnosti, vrlo je važan s time povezani trošak. Svojim bogatim tehničkim znanjem i iskustvom Rexelovi stručnjaci savjetuju vas pri odabiru kvalitetnih i troškovno optimalnih rješenja za grijanje, prozračivanje i hlađenje objekta.

hlađenje grijanje hvac

HVAC proizvodi u Rexelu

Tim stručnih i iskusnih stručnjaka u području HVAC bavit će se vašim izazovom. Iskustvo pokazuje da samo uz odgovarajuće poznavanje objekta i navika korisnika možemo ponuditi optimalno rješenje, koje nije nužno uvijek dizalica topline. Osim savjetovanja, naši će stručnjaci pronaći najbolja rješenja za planiranje odgovarajućeg izbora vrste grijanja, prozračivanja i hlađenja. Nudimo i profesionalnu montažu odabranog načina grijanja s timom ovlaštenih montera.

pitanja i odgovori

Često postavljana pitanja i odgovori

Primjer: Za objekt starije gradnje od 400 m2 s lošom toplinskom izolacijom izbor dizalice topline nije primjeren, već je primjerenije grijanje na drvnu biomasu. Svojim znanjem i širokim asortimanom proizvoda omogućujemo vam da kod nas pronađete optimalno rješenje, stoga nemojte odgađati s pitanjima koja se javljaju pri planiranju investicije u sustav grijanja, hlađenja ili prozračivanja.

Kada ima smisla kupiti električno podno grijanje?2023-12-14T11:04:41+01:00

Sve veći broj takvih pitanja neizravno znači da se grijanje električnim podnim grijanjem nekima već isplati. Primjer bi mogla biti nova, moderna, dobro izolirana zgrada. Trošak grijanja dizalicom topline je 200 – 300 eura godišnje, a grijanje električnim podnim grijanjem između 500 – 900 eura godišnje. Razlika 300 – 600 eura godišnje, uzimajući u obzir troškove nabave dizalice topline (5.000 – 8.000 eura) i njezine redovne servise tijekom 15 – 20 godina životnog vijeka, brzo se nadoknadi. Osim toga, proračun se okreće u korist električnog podnog grijanja zbog mogućnosti postavljanja solarne elektrane za samoopskrbu i osiguravanje besplatne energije za grijanje. Više o solarnim elektranama za samoopskrbu možete pronaći na ovoj poveznici.

Ima li grijanje klimatizacijskim uređajem smisla?2023-12-14T11:06:30+01:00

Klimatizacijski uređaj ima smisla u prijelaznim razdobljima i kao dodatni izvor opskrbe toplinom prilikom kvara primarnoga grijanja. Iznimka je Primorska regija kao i nove i dobro izolirane zgrade. Ipak je najugodnije boraviti kada nema cirkulacije zraka. 

Ima li smisla imati dizalicu topline za podno grijanje i grijanje radijatorima?2023-12-14T11:09:35+01:00

Ako je moguće, izbjegavajte ovu kombinaciju. U kombinaciji podnog grijanja i grijanja radijatorima dizalica topline priprema toplinu na višoj temperaturnoj razini primjerenoj radijatorskom krugu grijanja. Za podno grijanje dodaje se hladna voda iz podnog grijanja. U slučaju samo podnog grijanja, zbog većeg broja grijaćih jedinica ušteda je veća čak za više od 30 %. 

Koliko snažnu dizalicu topline odabrati?2023-12-14T11:11:06+01:00

Odgovarajuću. Ako odaberete prejaku, preplatili ste investiciju, ako odaberete premalo jaku, imat ćete skupo grijanje jer će dizalica topline često koristiti električne grijače jer toplinski stroj neće moći pripremiti dovoljno topline. Za krajnje kupce i instalatere pripremili smo kratki vodič za odabir odgovarajuće dizalice topline koji se nalazi ovdje. 

Je li starija zgrada pogodna za grijanje dizalicom topline?2023-12-14T11:12:14+01:00

Da, donekle je to stvarno pametno. Grijanje dizalicom topline ima smisla ako se takvo grijanje financijski isplati. Kod manjih, starijih objekata takva je investicija u potpunosti opravdana, ali kod većih i starijih objekata nažalost nije. Kupnja dizalice topline u ovom slučaju je neracionalna, optimalnije je grijati objekt na biomasu, bilo na pelete ili na drva. 

Rexel novosti HVAC

Go to Top