Kućni UPS uređaji za prekide u napajanju

Kućni UPS uređaji za prekide u napajanju

Objavio/la |Objavljeno: 20. 12. 2023|Oznake: , , , |

Uporaba i dimenzioniranje UPS uređaja u kućnoj instalaciji u slučaju nestanka struje

U današnje se vrijeme se mnogo govori o računalnim podacima u smislu zaštite i pohranjivanja podataka, zaštite od virusa i napada na računalne sustave. Rjeđe razmišljamo o tome koliko je sigurno i kvalitetno električno napajanje naše opreme.

Vrijeme i sigurnost naših uređaja

U Sloveniji se nastavlja promjenjivo vrijeme. ARSO bilježi rekordan broj munja po oluji. Udari munje mogu uzrokovati nestanke struje, koja je često “onečišćena” i u industrijskim okruženjima i u gradovima te uzrokuje mrežne oscilacije. Sve to utječe na naše najpopularnije kućne i poslovne uređaje, kao što su televizori, igraće konzole, računala i slično. Naime, tijekom oluja, zbog udara munje i nestanka struje, takvi se uređaji mogu oštetiti ili se (u najmanju ruku) mogu izgubiti vrijedni podaci s domaćih poslužitelja i računala.

UPS je rješenje za zaštitu od udara munje

Da biste zaštitili svoje vrijedne kućanske uređaje, preporučujemo korištenje UPS-a za kućnu upotrebu tako da vaše računalo, zaslon, kućni poslužitelj i slični uređaji mogu biti 100% sigurni.

Ako se pitate što je uopće UPS, riječ je o neprekidnom napajanju i zaštiti od promjena u naponu (Uninterruptible Power Supply). Laički rečeno, Vaši će uređaji raditi savršeno, čak i ako udari munja ili ako ponestane struje.

Kako funkcionira UPS?

Impulsni ispravljači mogu donekle zaštititi i ublažiti nestabilan rad električnog napona. Međutim, ako dođe do prekida električne energije ili jačih naponskih impulsa, impulsni ispravljači ne sprječavaju nestanak struje.

U slučaju nestanka struje, električni uređaji se isključuju, jer sami ispravljači ne mogu akumulirati električnu energiju za rad, što rezultira gubitkom tekućih podataka i još ozbiljnijim oštećenjem zapisa na samim diskovima. To se događa u slučaju prekida tijekom čitanja i pisanja diska, što nije nimalo poželjan scenarij. Međutim, kako bi se izbjegao gornji scenarij, postoje uređaji koji se nazivaju UPS (uninterruptible power supply) ili, ”po naški”, neprekidno napajanje.

Kako bi se sačuvale različite elektroničke komponente, računala, poslužitelji, solarni kolektori, uređaji za pohranu podataka, industrijska automatizacija, sigurnosni sustavi, mjerni laboratorijski instrumenti i mnogi drugi uređaji, razumno je povezati navedene električne uređaje preko UPS uređaja.

Bez obzira koju vrstu UPS-a odaberete, važno je odabrati UPS napajanje koje će imati 25 do 50% veću snagu od nazivne snage opterećenja spojenog na UPS uređaj.

U slučaju prevelike oscilacije opskrbe električnom energijom, posebnu pozornost treba obratiti na ulazni napon i odabrati UPS napajanje, a time i UPS uređaj, koji je manje osjetljiv na takve promjene.

Bolji UPS uređaji imaju opciju ulaznog napona između 170 V i 270 V, a neki još i više. U takvim slučajevima, izbor UPS uređaja je još važniji i teže ga je odrediti kao samo UPS uređaja koji osigurava određenu autonomiju za određene potrošače, jer UPS uređaj služi prvenstveno kao zaštitni element za električne potrošače.

U procesu odlučivanja koji UPS uređaj ćete odabrati, preporučljivo je unaprijed izmjeriti kakve su uobičajene pojave na električnom vodu, koji trenutno napaja Vaše električne potrošače koje želite spojiti na UPS uređaj.

Tehnologija UPS uređaja

Od različitih rješenja dostupnih u suvremenoj tehnologiji kako bi se osigurala nesmetana opskrba električnom energijom, razvoj UPS uređaja povećao je njihovu učinkovitost i smanjio njihovu veličinu i dozvoljenu operativnu fleksibilnost te vrijeme potrebno za prilagodbu uređaja stvarnim potrebama.

Ta postupna proširenja područja djelovanja UPS-a se ogledaju u različitim vrstama razvijenih sustava koji su klasificirani prema standardu EN 62040-3 u tri vrste:

– Napon i frekvencija ovisni (VFD- Voltage and Frequency Dependent),

– Napon neovisni (VI – Voltage Independent),

– Napon i frekvencija neovisni (VFI- Voltage and Frequency Independent).

Tehnologija UPS uređaja
Off-line Line-interactive On-line dvostruka pretvorba
Klasifikacija po (IEC 62040-3) VFD VI VFI
Vrijeme prebacivanja u normalnom radu > 10 ms Do 10 ms 0 ms
Neovisnost napona Ne Uređaj regulira napon elektronički ili pasivno Uređaj sam stvara sinusoidni napon
Neovisnost o frekvenciji Nije moguće Nije moguće Moguće

Off-line rad ili UPS tehnologija u pripravnosti

Kod off-line tehnologije UPS uređaja, električni potrošači se napajaju izravno iz električne mreže. U slučaju prekida mrežnog napajanja ili u slučaju podnapona ili prenapona, UPS se prebacuje na napajanje energijom iz akumulatora. UPS off-line tehnologija napajanja uglavnom se koristi za napajanje male snage i vrijeme prebacivanja od 2-10 ms. 

UPS tehnologija
UPS tehnologija

Line-interactive rad ili tehnologija aktivne pripravnosti UPS-a

Tijekom normalnog rada, potrošači se napajaju iz mreže, s time da UPS uređaj pomoću automatskog transformatora korigira ulazne naponske promjene, čime se osigurava naponski-stabilan izlazni napon. U slučaju nestanka mrežnog napajanja, uključuje se UPS izmjenjivač koji osigurava napajanje potrošača energijom iz akumulatora. Tehnologija UPS line-interaktivnog rada se uglavnom koristi za napajanje manje snage. Vrijeme promjene je 2-10 ms. 

On-line rad ili tehnologija kontinuiranog rada UPS-a

U normalnom on-line radu UPS radi neprekidno, što znači da kontinuirano napaja potrošače preko ispravljača i izmjenjivača, što se naziva dvostruka pretvorba električne energije, izmjenična u jednosmjernu te jednosmjerna u izmjeničnu. S takvim načinom rada UPS osigurava idealan izlazni naponČak i u slučaju nepredvidivih kvarova napajanja na mrežnom napajanju, kao što su prenapon, podnapon, prekid električne energije, frekvencijska nestabilnost itdUPS uređaj nastavlja opskrbljivati ​​potrošače energijom pohranjenom u akumulatorima bez prekida.

UPS tehnologija on-line omogućuje opskrbu potrošača frekvencijom i naponom, što je posebno važno kod napajanja kritičnih potrošača.

UPS tehnologija

Koje informacije trebate za odabir prikladnog UPS uređaja?

Sljedeće informacije potrebne su za odabir prikladnog UPS uređaja:

– Koji će uređaji biti povezani s UPS-om – za određivanje UPS tehnologije uređaja.

– Je li potrebna ugradnja u Rack ormara ili neka UPS bude samostalan?

– Željena snaga uređaja (V/W)

– Koju će snagu UPS napajati (u W)

– Željena autonomija (npr. 10 min na 1000 W)?

UPS

Zaključak

UPS uređaje često pogrešno izjednačavamo s »pametnim« akumulatorima. Osnovno poznavanje rada omogućuje nam da neprekidni uređaj prilagodimo našim potrebama. Moramo uvijek imati na umu da osim autonomije od električne mreže, UPS omogućuje i zaštitu od naponskih fluktuacijaPotpunu zaštitu uređaja i miran san omogućuje nam samo jedna tehnologiju: on-line dvostruka pretvorba. (VFI).

Podijelite ovu objavu na...

Nastavite sa čitanjem

Povezane objave