Na zalihi: Wago stezaljke

Na zalihi: Wago stezaljke

Objavio/la |Objavljeno: 01. 12. 2023|Oznake: , , |

U vrijeme kada postoji veliki problem s nabavom i rokovima isporuke materijala koji nam otežava svakodnevne poslove i odgađa projekte, sa zadovoljstvom predstavljamo WAGO stege koje uz sve karakteristike odlikuje stalna dostupnost i kratki rokovi isporuke.

Moderna tehnologija stezanja

WAGO – moderna tehnika stezanja je moderno rješenje s prednostima u svim područjima primjene opružnih stezaljki. Upotreba TOPJOB® S opružnih stezaljki omogućuje jednostavnost, pouzdanost i funkcionalnost. Tehnologija WAGO stezaljki odgovara svim vrstama vodiča, čija je prednost u tome što nije potrebna priprema vodiča prije umetanja u samu stezaljku. I tvrdi i meki vodiči mogu se umetnuti u stezaljke bez ikakvog alata, budući da nam to omogućuje WAGO-ov “push in” CAGE CLAMP® princip.

3 prednosti korištenja WAGO stezaljki

 • Jednostavnost – jednostavno umetnite pripremljenu žicu; veza je pouzdana i otporna na vibracije.
 • Sigurnost – optimalna konstrukcija spoja osigurava visoku izvučenu silu i otpornost na vibracije.
 • Pouzdanost – jedan od najsigurnijih PUSH-IN konektora na svijetu.

Ako želimo izvaditi vodilicu iz kopče, moramo koristiti alat (odvijač). U pripremljeni otvor umetnemo odvijač, u kojem pritiskom u otvor otpustimo oprugu i na taj način izvadimo vodič iz stezaljke.

Push-in Cage Clamp®

Cage Clamp® umetak je univerzalna tehnologija spajanja za sve vrste vodiča, osiguravajući jednostavnost završetka. Promjeri koji se mogu koristiti u umetku Cage Clamp su od 0,14 do 25 mm2. Ovaj pravokutni “kavez” koristi se u cijelom WAGO asortimanu proizvoda za automatizaciju, elektroničko sučelje i međusobno povezivanje.

Samo korištenje sustava Push-in Cage Clamp vrlo je jednostavno. Vodilica se jednostavno ugura u uređaj, bez potrebe za posebnim alatom. Za uklanjanje vodilice potreban nam je alat za otpuštanje opruge i izvlačenje vodilice iz sustava.

Dimenzije vodiča variraju od 0,08 do 35 mm². Stezna jedinica sastoji se od dva elementa: Cage Clamp® i struje. Sama stezna jedinica ne prenosi opterećenje na izolaciju. Izrađena je od visokokvalitetnih opruga krom-nikal čelika. WAGO je izumio ovu tehnologiju još 1977. godine i danas ona predstavlja globalni industrijski standard za spajanje električnih sustava.

push-in-cage-wago

Korištenje utične kavezne stezaljke:

 • otvorite steznu jedinicu
 • umetnite vodilicu
 • otpustite stezaljku

Power Cage Clamp

Koristi se za velike vodiče gdje su vodiči u rasponu od 10 do 185 mm². Ovdje se koristi alat “T-ključ”. T-ključ prenosi rotaciju na cilindrične pričvrsne vijke od kojih su izrađeni izolacijski materijali. Ovo komprimira oprugu i otvara steznu jedinicu.

Korištenje Power Cage stezaljke

 • okrenite T-ključ u smjeru suprotnom od kazaljke na satu do graničnika
 • zatim gurnite narančastu bravicu na “jezičak” da zaključate stezaljku otvorenu za ožičenje bez upotrebe ruku
 • zatim umetnite vodič za pražnjenje u steznu jedinicu dok ne dođete do oznake “Back stop”.
 • nakon čega slijedi kratki zakret u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, čime se oslobađa opruga koja učvršćuje vodilicu

Push wire

Ova tehnologija spajanja napravljena je za čvrste vodiče. Vodič kojim se svladava kontaktna sila stezne opruge jednostavno se ugura u steznu jedinicu koja je osjetljiva i prilagođava se vodiču. Lamelirana stezna opruga montirana je na bakrenu strujnu šipku. Struktura osigurava da je svaki vodič fiksiran na zasebnoj poziciji stezne jedinice. Dizajn rupe u obliku lijevka sprječava slučajno spajanje više vodiča u jednu steznu jedinicu. PUSH WIRE® tehnologija je opsežna i koristi se u konektorima razvodnih kutija.

push-wire

Zašto koristiti opisane tehnologije?

 • poništite vrijeme zatezanja vijaka
 • nisu potrebni posebni alati
 • CAGE CLAMP® jednostavan je za korištenje: stezna jedinica je otvorena – vodilica je umetnuta i stezna jedinica je otpuštena
 • CAGE CLAMP® priključak je jednostavan

Tehnologija spajanja osigurava siguran spoj putem unaprijed određene sile stezanja koja se automatski prilagođava poprečnom presjeku vodiča.

Kod vijčanog spoja mogu se pojaviti problemi s kontaktom zbog deformacije materijala kada se stezaljka zategne. WAGO stezaljka bez vijaka osigurava optimalan pritisak na vodič koji nije izložen deformaciji zbog spoja. Stezne opruge testirane su u ekstremnim uvjetima, prkoseći svim utjecajima, poput korozije i temperature. Prošli su mehanička, električna i ekološka ispitivanja specifična za pojedina područja industrije. Sustav je također testiran na udare od 500 g (ukupne vrijednosti su 15-25 g) i na ekstremne promjene temperature; od -40 °C do + 70 °C (simulirano prema normi EN 60068-2-14).

WAGO TOPJOB S ima visoku kvalitetu kontakta koja ne ovisi o vještini montera ili poznavanje sustava. Radi na oprugu koja se prilagođava veličini vodiča i automatski optimalno prilagođava kvalitetu kontakta, što zadovoljava sve najviše zahtjeve specifikacija za siguran i optimalan rad proizvoda.

Kontaktna površina je namjerno dizajnirana s manjim kutom, čime se postiže kontakt visokog pritiska, što dodatno povećava sigurnost i smanjuje opasnost od deformacije vodiča. Stezaljka dinamički kompenzira silu kako ne bi oštetila vodič. Sama deformacija odn labavo pristajanje je isključeno.

Predstavljena tehnologija je način optimizacije sustava, čime se povećava njihova pouzdanost, čime se osigurava optimalna izvedba unatoč različitim vanjskim utjecajima. Ta su svojstva izuzetno važna u svakom procesu, jer želimo imati sustave koji imaju maksimalnu učinkovitost. Svaki prekid znači gubitak, što nitko ne želi.

Odabir TOP JOB S sustava stezaljki bez vijaka jamstvo je pouzdanosti, ekonomičnosti i jednostavnosti korištenja.

Podijelite ovu objavu na...

Nastavite sa čitanjem

Povezane objave