Osnovna škola Predoslje s najnovijom Interact PRO rasvjetom

Osnovna škola Predoslje s najnovijom Interact PRO rasvjetom

Objavio/la |Objavljeno: 13. 12. 2023|Oznake: , , , |

Osnovna škola Predoslje u Kranju predstavila je svoju novu akviziciju. Riječ je o naprednoj rasvjeti Interact PRO renomiranog svjetskog proizvođača Signify – Philips. Nova LED svjetla pripadaju visokom energetskom razredu i drastično će poboljšati osvijetljenost prostora škole, a ujedno omogućiti značajne uštede u samoj potrošnji električne energije.

predoslje5

Interact PRO Enterprise System

Sustav rasvjete Interact PRO Enterprise pruža puno funkcionalnosti:

 • Podešavanje razine svjetla prema dnevnoj svjetlosti i prisutnosti ili ručno putem gumba
 • Nema potrebe za novim ožičenjem jer se radi o bežičnom sustavu. Time se smanjuje trošak investicije i štedi vrijeme kod zamjene rasvjete
 • Potpuna daljinska kontrola sustava (automatsko gašenje i optimizacija rada rasvjete)
 • Bežična komunikacija podataka o intenzitetu svjetla, potrošnji energije i uvjetima u prostoriji za svaku pojedinu svjetiljku
 • Prikupljanje svih podataka u digitalnu platformu koja omogućuje 24-satni uvid u potrošnju i performanse sustava te naprednu grafičku analizu podataka u
 • satnim, dnevnim, tjednim i mjesečnim intervalima
 • Sustav također omogućuje praćenje popunjenosti prostorija (učionica) prema tlocrtu zgrade, kao i praćenje potrošnje električne energije prema različitim parametrima.
 • Sustav na lokalnoj razini radi i u slučaju nestanka struje
 • Omogućuje mogućnost ograničenja za različite tipove korisnika (direktor, domar, instalater, gradonačelnik,…)
 • Omogućuje izradu rasporeda, gdje možemo postaviti proizvoljno osvjetljenje u prostoriji za određeni prostor i određeno vremensko razdoblje
 • Omogućuje spajanje do 200 lampi po izlazu (gateway)

Tijek obnove rasvjete

Na početku projekta izvršili smo obilazak i inventarizaciju postojećeg stanja rasvjete u školi. U nastavku smo pripremili novi prijedlog i proračun osvjetljenja, te kompletan nacrt. Novo rješenje rasvjete pripremili smo u suradnji s tvrtkom Signify (ranije Philips Lighting) s bežičnim sustavom Interact PRO Enterprise.

predoslje3
predoslje4

Investiciju u energetsku sanaciju rasvjete izvela je tvrtka INDES, kao nositelj projekta. U sklopu projekta izvršili smo popis postojećeg stanja prije obnove, izradili novi prijedlog i proračun rasvjete te kompletan nacrt. Isporučili smo i sve lampe.

Povrat ulaganja i ušteda energije pri zamjeni rasvjete

Investicija u energetsku obnovu rasvjete isplatit će se za samo sedam godina. Potrošnja energije smanjit će se više od tri puta, što znači da će škola sada mjesečno na troškove trošiti samo 700 eura, prema dosadašnjoj cijeni struje, umjesto dosadašnjih 2500 eura. S eventualnim poskupljenjem električne energije u budućnosti, investicija će se još brže vratiti.

Što je još važnije, ovo će uštedjeti između 80 i 100 tona CO2 godišnje (prethodno izračunato na 139 tona godišnje, sada samo 39 tona), što je ekvivalentno 80 do 100 stabala posađenih svake godine. Jedno stablo tijekom svog životnog ciklusa veže jednu tonu CO2.

U projektu obnove rasvjete također je važno istaknuti kvalitetu same rasvjete koja ključno utječe na bolje raspoloženje i koncentraciju učenika i profesora. Philipsove svjetiljke koje su ugrađene u školu pripadaju visokom energetskom razredu i time značajno smanjuju potrošnju i troškove električne energije.

predoslje1
predoslje2

Želite li i vi uštedjeti na troškovima?

Rexel je vodeći specijalizirani trgovac električnim materijalima i učinkovitim rješenjima na području rasvjete, zelene energije, e-mobilnosti, energetskih rješenja i električnih instalacija u Sloveniji. Više informacija o uslugama energetske obnove rasvjete koje nudimo možete pronaći na našim stranicama. Za sve dodatne informacije i ponude dostupni smo Vam putem naših kontakata.

Podijelite ovu objavu na...

Nastavite sa čitanjem

Povezane objave