ETI kompenzacija jalove energije

ETI kompenzacija jalove energije

Objavio/la |Objavljeno: 14. 10. 2022|Oznake: , , |

Što je reaktivna energija i kako je smanjiti?

Električni uređaji induktivne prirode (motori, transformatori, prigušnice, indukcijske peći, aparati za zavarivanje) unose neželjenu jalovu snagu u električni sustav. Jalova snaga nastaje kao rezultat faznog kuta (f) između napona i struje. Ovaj kut je pozitivan za induktivna opterećenja, a negativan za kapacitivna opterećenja.

Zašto reaktivna energija povećava naše troškove?

Osim naše mreže, strojeva i uređaja, jalova energija opterećuje i naš proračun, jer distributeri električne energije posebno naplaćuju prekomjernu jalovu snagu u industriji. Ako faktor učinkovitosti ne dosegne 0,95, nastaje dodatni trošak. Ako potrošači poboljšaju faktor učinkovitosti, oni smanjuju potrošnju jalove snage, čime se smanjuje prividna snaga, što dovodi do niže priključne snage, što zauzvrat smanjuje troškove električne energije. Ako, primjerice, poboljšamo faktor učinkovitosti s 0,8 na 0,9 gubitke smanjujemo za čak 26%.

Održivi pristup korištenju energije kao izvoru ušteda u poduzeću

Kompenzacija jalove energije je mjera posebne vrste uštede energije ili optimizacije korištenja električne energije. Uz njegovu pomoć tvrtke mogu poboljšati iskorištenje raspoložive snage, rasteretiti mrežu, produžiti vijek trajanja strojeva i uređaja, a pritom uštedjeti na mjesečnim troškovima električne energije.

Zašto ide? U današnjim električnim mrežama sve je više asinkronih motora, lučnih peći, aparata za zavarivanje, transformatora i sličnih uređaja koji predstavljaju induktivno opterećenje. Električna energija koja napaja takve uređaje sastoji se od radne ili djelatne snage i jalove ili reaktivne snage (energije). Jednostavno rečeno, reaktivna energija nastaje indukcijom u vodičima/zavojnicama i uzrokuje zaostajanje struje za naponom. Navedeni uređaji zapravo također trebaju jalovu energiju za svoj normalan rad, ali sama jalova struja nije u fazi s naponom pa stoga ne proizvodi koristan rad, već protokom energije dodatno opterećuje mrežu i time uzrokuje dodatni gubici. Povećani udio neiskorištene energije u električnoj mreži predstavlja sve veće onečišćenje i pogoršanje kvalitete električne energije.

Proizvodnja i prijenos neiskorištene energije također nije ekonomičan za elektroprivredu, pa je pokušava smanjiti poboljšanjem faktora učinkovitosti u elektroenergetskoj mreži. Faktor učinkovitosti predstavlja mjeru koja govori koliko dobro koristimo raspoloživu snagu. Želimo da taj faktor bude što veći. U idealnom slučaju, električni uređaj bi predstavljao čisto omsko opterećenje, s reaktivnom snagom na uređaju od nula i faktorom snage od 1. U stvarnom svijetu, to je, naravno, manje zbog gore spomenutih induktivnih i elektroničkih opterećenja.

Što to znači za industrijskog korisnika?

Trošak radne energije elektrodistribucije obračunava se po brojilu, a kod jalove energije uzima se u obzir samo onaj dio kada je koeficijent iskoristivosti manji od 0,95. Ako je faktor učinkovitosti veći od 0,95, elektrodistribucije ne naplaćuju energiju mirovanja. Ograničenje za izračun reaktivne energije razlikuje se diljem svijeta, ali u većini zemalja iznosi oko 0,95. Na taj se način potiče interna kompenzacija jalove energije, što posredno znači i povećanje prijenosnog kapaciteta u elektroenergetskim mrežama.

Istovremeno, za potrošače je važno poboljšati koeficijent iskoristivosti i zbog toga što moraju platiti priključnu snagu (kVA), gdje su uključene i djelatna i jalova snaga. Ako potrošači poboljšaju faktor učinkovitosti, oni smanjuju potrošnju jalove snage, čime se smanjuje prividna snaga, što dovodi do niže priključne snage, što zauzvrat smanjuje troškove električne energije. Ako, primjerice, poboljšamo faktor učinkovitosti s 0,8 na 0,9 gubitke smanjujemo za čak 26%.

Poboljšanje faktora učinkovitosti stoga je jedna od najboljih investicija za smanjenje troškova električne energije s kratkim rokom povrata. Kako bismo smanjili gubitke povezane s prijenosom energije, koristimo uređaje za kompenzaciju jalove energije. Kompenzacijski uređaji poboljšavaju faktor učinkovitosti, a time i kvalitetu električne energije, povećavaju učinkovitost mreže, smanjuju troškove računa za električnu energiju te smanjuju utjecaj na okoliš.

Pogledajte konstrukciju kompenzacijskog uređaja

Kako utvrditi odgovara li nam ugradnja kompenzacije jalove energije?

Rješenja za naknadu neiskorištene energije namijenjena su svima koji svaki mjesec plaćaju dodatni, nepotrebni trošak neiskorištene energije, što je također prikazano pod ovom stavkom na računu za električnu energiju.

Primjer instalacije: Končar Elektroindustrija d.d.

Uređaj za automatsku kompenzaciju filtera 7% snage 2×400 kVAr namijenjen je kompenzaciji jalove energije zbog povećanja proizvodnih kapaciteta u proizvodnji generatora i malih motora Končar Hrvatska.

Kompenzacija 2×400 kVAr je 16-stepena i jedan je od najvećih kompenzacijskih uređaja koje proizvodi ETI Prostik, jer se kućište kompenzacijskog uređaja sastoji od dva ormarića dimenzija 2000 mm x 1600 mm x 500 mm + 200 mm.

Jalova energija ETI
Podijelite ovu objavu na...

Nastavite sa čitanjem

Povezane objave