Stručnjaci za elektromaterijal

Tehnička oprema za udobnost i energetsku učinkovitost zgrada

REXEL Hrvatska > Savjeti  > Instalacije  > Tehnička oprema za udobnost i energetsku učinkovitost zgrada
Tehnicna-oprema-zgradb

Tehnička oprema za udobnost i energetsku učinkovitost zgrada

Tehnička oprema u zgradama predstavlja tehnološka rješenja i sustave koji jamče vlasniku zgrade odnosno korisniku sigurnost, udobnost i energetsku učinkovitost. Svrha zgrade i želja korisnika su čimbenici koji određuju kojoj funkciji treba dati najveći naglasak. Ako smatramo da gubimo dragocjeno vrijeme sa suvišnim dnevnim rutinama, razmislit ćemo o automatizaciji doma ili ureda, osigurat ćemo si u kvalitetniji odmor, rad bez smetnji i okruženje koje se najbolje prilagođava našim potrebama. Međutim, kada govorimo o troškovima i doprinosu zaštiti prirode, razmotrit ćemo način grijanja i energetsku učinkovitost zgrade odnosno doma, o čemu možete više pročitati u nastavku.

Oprema i sustavi koji pružaju podršku i udobnost u zgradama su sljedeći:

Audio/video portafonski sustavi

Sustav omogućava audio i/ili video komunikaciju između posjetitelja i stanara/receptora. Komunikacija se može odvijati izravno ili preko centrale. O odluci stanara ovisi koja će akcija biti pokrenuta nakon komunikacije s posjetiteljem (otvara ulazna vrata, garažna vrata, ulaz u dvorište …). Sustav se također može povezati s pametnim telefonom, putem kojeg smo dostupni čak i kad nismo kod kuće.

Intercom sustavi

Intercom sustavi obično su povezani s audio/video portafonskim sustavom, ali se također brinu o komunikaciji između stanara unutar stana ili objekta. Intercom sustav obično uključuje i mogućnost slušanja radija.

Ozvučenje

Sustav ozvučenja osigurava ugodno ambijentalno audio iskustvo korisnika. Možemo koristiti specijalne audio sustave prilagođene određenom prostoru, integrirane visokokvalitetne proizvode, koji se mogu ugraditi u/na zid ili centralne audio sustave s uređajem za reprodukciju (CD, DVD, USB…), pojačalom i stropnim zvučnicima. Središnji uređaj za reprodukciju je obično spojen na Internet, što omogućuje reprodukciju glazbe iz gotovo neograničenih izvora.

Automatizacija zgrada

Zgrade obično imaju više sustava, koji oni nisu nužno međusobno povezani. Automatizacija jamči da se određene akcije u zgradama izvode automatski odnosno pritiskom na gumb (daljinski, zidni upravljač, aplikacija na pametnom telefonu ili tabletu). Za to je potrebno objekt opremiti sa senzorima (meteorološka stanica, senzor topline, senzor pokreta, senzor svjetla, protok vode…) da sustav na programirani način isključi ili uključi određene aktuatore (uključivanje svjetla, zatvaranje ventila radijatora, zatvaranje prozora, spuštanje sjenila, itd.)

Videokonferencijski sustavi

Sustavi koji se prvenstveno koriste u poslovnim okruženjima, kao i određenim radnim prostorima kod kuće. Videokonferencije su namijenjene komunikacijskom povezivanju dviju ili više osoba. Štede vrijeme i troškove putovanja. Komunikacija je zvučna i/ili slikovna, prenosi se govor, video slika sudionika i sadržaji, koji su tema konverzacije/sastanka (ppt prezentacija, planovi…). Uređaji, koji se koriste za videokonferencije, prvenstveno su namijenjeni pružanju iznimne kvalitetne snimanja i obrade zvuka, prijenosu u stvarnom vremenu i osiguravanju dobre zvučne veze, slike i sadržaja svim sudionicima konferencije, što konvencionalnim telefonskim vezama i internetskim aplikacijama ne možemo zajamčiti.

SOS i sustavi poziva za sestre

Sustavi su namijenjeni pozivu za pomoć kada korisnik treba asistencija, odnosno kada mu se dogodi nesreća (kupaonica, WC…). Sustavi se u velikoj mjeri koriste u bolnicama, staračkim domovima, i sl.). Upozorenje se pokreće putem tipke ili užeta na temelju kojeg se može organizirati neposredna pomoć stručnog osoblja.

Registracija radnog vremena

Sustav je namijenjen bilježenju radnog vremena i obračuna radnih sati. Obično se kombinira sa sustavima kontrole pristupa jer oba sustava koriste iste ključiće odnosno kartice za identifikaciju osoba.

Sinkronizacija sati

Sinkronizacija sati koristi se u ustanovama u kojima su instalirani javni satovi i važno je prikazati točno vrijeme. To su obično javne institucije, domovi zdravlja, škole, željezničke i autobusne postaje i slično.

Oprema i sustavi koji se brinu o energetskoj učinkovitosti u zgradama su sljedeći:

Automatizacija

Automatizacija u funkciji energetske učinkovitosti osigurava usklađenost uređaja za ventilaciju, grijanje i hlađenje (npr. hlađenje prostora uz otvoreni prozor tijekom ljetnih temperatura nije moguće). Automatizacija je povezana s izvorima grijanja i hlađenja, osigurava prikladnu temperaturu kroz postavljeni tjedni raspored ili senzora te troškovno učinkovito usklađuje izvore s potrebama korisnika. Tako se, primjerice, ventilacija prostora provodi noću, grijanje vode na električnu energiju tijekom razdoblja niskih tarifa, i sl.

Regulacija centralnog grijanja

Regulacija centralnog grijanja uglavnom se odnosi na kontrolu potrošnje, troškove grijanja odnosno hlađenja, prikaz statističkih i povijesnih podataka i tako pomaže korisniku da izabere optimalnu odluku. Aplikacija na pametnom telefonu ili tabletu također se obično koristi u tu svrhu.

 Sustavi za kontrolu grijanja i hlađenja

Kontrolni sustavi prvenstveno su namijenjeni za automatsko grijanje i hlađenje. Pritom sustav cijelo vrijeme brine za idealnu temperaturu pojedinih prostora i ugodan boravak. Korisnik samo postavlja željenu temperaturu u pojedinačnim prostorima i tjedni raspored.

 Zaključak

Područje tehničke opreme u zgradama je prilično široko, ali u isto vrijeme iznimno važno za svaki objekt. Tehnički sustavi nadograđuju osnovne sustave zgrada kao što su razvod vodovodnih cijevi, grijanje i hlađenje prostora, rasvjeta, razvod električne energije i lokalna računalna mreža. Razina sigurnosti, udobnosti i energetske učinkovitosti je ostavljena korisnikovim željama.

U Elektronabavi smo s partnerskim tvrtkama i izvođačima pripremili ponudu za sve tehničke sustave zgrada. Rješenja ima mnogo, a prije svega se prilagođavamo specifikacijama objekata, željama i proračunu investitora te potrebama naših kupaca. Pružamo opremu, tehničku pomoć, usluge programiranja i puštanja u pogon te održavanje tijekom razdoblja jamstva i nakon njega. Naša ponuda stalno se poboljšava u pogledu povoljnih cijena, kvalitete opreme i usluga koje nudimo našim kupcima.

Iskušajte nas i zajedno ćemo opremiti sigurnije, udobnije i učinkovitije javne, poslovne i stambene zgrade i domove!

Andrej Skobe, andrej.skobe@www.elektronabava.si

REXEL HR ekipa

info@rexel.hr

Rexel Hrvatska je specijalizirana trgovačka tvrtka i član grupe REXEL, vodećeg svjetskog distributera elektrotehničkog materijala i opreme. Rexel Hrvatska s elektromaterijalom opskrbljuje: elektroinstalacijske tvrtke, industriju, elektrogospodarstvo, telekomunikacije i druge pravne osobe.