Stručnjaci za elektromaterijal

Studija primjera: Zamjena protupanične rasvjete

REXEL Hrvatska > Savjeti  > Rasvjeta  > Studija primjera: Zamjena protupanične rasvjete
zamjena protupanične rasvjete

Studija primjera: Zamjena protupanične rasvjete

Ova studija primjera govori o onoj vrsti rasvjete koju često puta doživljavamo tek kao nužan birokratski zahtjev, ali je u ključnim trenucima itekako važna. Ugradnja kvalitetnog sistema protupanične rasvjete može znatno poboljšati sigurnost i odigrati važnu ulogu u slučaju nemilih događaja kao što su ispadi električne energije, potresi, poplave i požari.

U tvrtki ETI d.o.o., odnosno u njihovom proizvodnom pogonu u Kamniku se mogu pohvaliti s novom, modernom sigurnosnom rasvjetom proizvođača AWEX koju smo ugradili u suradnji s našim poslovnim partnerom.

 

Elektronabava je preuzela projekt po sistemu »ključ u ruke«, što znači da smo tvrtki ETI nudili savjetovanje kod izbora najefikasnijeg sistema protupanične rasvjete, pripreme svjetlotehničkih proračuna i tehničko savjetovanje te montažu u sudjelovanju s tvrtkom ELNET Izlake. Nakon završene montaže smo ljudima u održavanju pogonu osigurali upute za upotrebu i stručno usavršavanje za rukovanje i upotrebu sistema.

Svaki poslovni objekt, bez obzira bilo to skladište, ured, trgovina ili proizvodnja, mora biti uz odgovarajuću opću rasvjetu, koja osvjetljava radna mjesta, opremljen i sigurnosnom odnosno  protupaničnom rasvjetom. Ta vrsta rasvjete je odlučujuće važnosti za uspješno snalaženje u izvanrednim događajima.

Sigurnosna rasvjeta, kao što njeno ime i govori, je namijenjena sigurnosti ljudi odnosno korisnicima prostora. Mora biti tako postavljena da primjereno osvjetljava evakuacijske puteve i prostore gdje se zadržava veći broj ljudi. Svi izlazi iz prostora, hidranti, ručni javljači požara i protupožarna oprema koja je namještena uzduž evakuacijskih puteva moraju biti odgovarajuće osvijetljeni. Glavna svrha protupanične rasvjete je osigurati dovoljnu osvijetljenost prostora ili evakuacijskih puteva u slučaju ispada opće rasvjete. Sistem protupanične rasvjete mora djelovati neovisno od uobičajenog izvora napajanja. Time se sprječavamo gubitak osvjetljenja te moguću zbunjenost i paniku koja bi pri tome mogla nastati.

U proizvodnom pogonu tvrtke ETI u Kamniku smo se zbog veličine objekta, većeg broja požarnih zona i većih montažnih visina, odlučili za upotrebu centralnog nadzornog sistema FZLV (Fire Zone Low Voltage), proizvođača AWEX.

Sistem FZLV napaja protupanične svjetiljke preko SELV (Safety Extra-Low Voltage) strujnih krugova koji rade na naponu od 24 V DC, u skladu sa zaštitnim razredom III. Upotreba tehnologije SELV je u skladu s važećim propisima i osigurava vrlo visok stupanj sigurnosti rada cijelog sistema te njegovih sastavnih dijelova. Sistem osigurava i dobru zaštitu od električnog udara u slučaju gašenja iako je u strujnim krugovima prisutan napon.

Awex-ov FZLV sistem ujedinjuje prednosti decentraliziranih autonomnih sistema s jednostavnom upotrebom centralnih baterijskih sistema. FZLV sistem ima vlastite baterije, čiji je kapacitet ovisan od nazivnog opterećenja i potrebnog trajanja protupanične rasvjete. Sistem je posebno upotrebljiv unutar jedne požarne zone. Upotreba niskog napona napajanja, ne povećava samo požarnu sigurnost sistema, već omogućava upotrebu baterija manje veličine, a uslijed toga i manju veličinu ormara. Kompaktniji ormari se zbog toga mogu postaviti na mjesta gdje nije moguće postaviti baterijske sisteme.

Novost tvrtke Awex je izvedba FZLV sistema – FZLV II, koji sada radi na 48V DC. Na njega je moguće priključiti do 8 strujnih krugova sa po 20 protupaničnih svjetiljki (do 120W), a pojedinačna linija može biti duga do 300m.

Na sistem FZLV možemo priključiti više od 20 različitih tipova AWEX-ovih protupaničnih svjetiljki za označavanje i više od 20 različitih tipova protupaničnih sistema za osvjetljavanje. U primjeru proizvodnog pogona tvrtke ETI smo upotrijebili protupanične svjetiljke EXIT MEDIUM, EXIT SMALL s lećom za osvjetljavanje evakuacijskih puteva, AXN s lećom za otvorene prostore i EXIT SMALL s dodatnim pleksi staklom za označavanje izlaza.

Za SVE dodatne informacije o protupaničnoj rasvjeti poslovnih prostora vas pozivano da se obratite našem prodajnom specijalistu za protupaničnu rasvjetu Mihi Gavezu, miha.gavez@elektronabava.si, odnosno na telefonski broj: +386 1/58-99-417, +386 41/940-335. S veseljem ćemo vas savjetovati te pripremiti potrebnu dokumentaciju za izvedbu projekta prilagođenog vašim zahtjevima.

REXEL HR ekipa

info@rexel.hr

Rexel Hrvatska je specijalizirana trgovačka tvrtka i član grupe REXEL, vodećeg svjetskog distributera elektrotehničkog materijala i opreme. Rexel Hrvatska s elektromaterijalom opskrbljuje: elektroinstalacijske tvrtke, industriju, elektrogospodarstvo, telekomunikacije i druge pravne osobe.