Stručnjaci za elektromaterijal

Savjeti za odabir pravog interfonskog sustava

REXEL Hrvatska > Savjeti  > Instalacije  > Savjeti za odabir pravog interfonskog sustava
domofoni

Savjeti za odabir pravog interfonskog sustava

Ključni savjeti za odabir pravog interfonskog sustava

Prilikom kupnje novog ili obnavljanja starog interfona, pojavljuju se mnoga pitanja koja su ključna za našu odluku o tome koje ćemo vrste interfona koristiti u našem stanu odnosno kući. U ovom prilogu ćemo sa savjetima za odabir pravog interfonskog sustav pokušati odgovoriti na neka od postavljenih pitanja. Nadamo se da će vam naši odgovori i objašnjenja pomoći.

Prvo pitanje: audio ili video?

Prije svega, moramo odlučiti hoćemo li imati klasični audio interfon, gdje nas posjetitelj može nazvati te s njim možemo komunicirati, ili bismo također željeli vidjeti tko stoji pred našim vratima prije nego odlučimo hoćemo li otključati vrata ili ne.

Nekad smo imali crno-bijele monitore i monitore u boji, ali danas je teško nabaviti crno-bijele jer je tehnologija također cjenovno mnogo pristupačnija i nema razlike u cijenama crno-bijelih i monitora u boji, ili su čak oni u boji jeftiniji.

Ako se odlučimo za video interfon, moramo obratiti pažnju i na kvalitetu slike, možemo odabrati različite veličine monitora, dok u pojedinim programima možemo povezati i dodatne kamere.

Nadžbukno ili podžbukno?

Prodavatelji će vas obično najprije pitati želite li vaš interfon – i vanjski i unutarnji – ugraditi u zid ili ugraditi nadžbukno na zid.

Također je moguće unutarnju jedinicu montirati na stol – obično je koristimo za recepcije (hotele, poduzeća, trgovine …)

Postoje različite varijante, iako neki proizvođači proizvode toliko tanke uređaje da je montaža podžbukne doze gotovo nesmislena, budući da je doza za ugradnju dostupna uz doplatu.

Broj unutarnjih jedinica

Jedna od važnih odluka je i na koliko mjesta želimo imati unutarnju jedinicu, te želimo li da pritiskom na gumb zvone sve vanjske jedinice ili da ima svaka svoju pozivnu tipku.

Kod već pripremljenih setova, obično imamo jedno i dvostambene interfone, koji su već spremni za ugradnju jedne ili dviju zasebnih unutarnjih jedinica, vanjske jedinice i napajanja. Moramo paziti da sustav bude nadogradiv ako planiramo širiti sustav (s dodatnim unutarnjim/vanjskim jedinicama, kamerama, dodatnim vratima, mogućnostima kontrole pristupa …).

Broj vanjskih jedinica

Kao i kod unutarnjih, kod vanjskih jedinica moramo također znati na koliko ćemo mjesta imati vanjsku jedinicu za poziv odnosno omogućavanje ulaska. Možda ih želimo imati samo na glavnim vratima ili na stražnjim vratima, možda na vratima dvorišta …

Jedinice se također međusobno razlikuju jer mogu imati različite dodatne jedinice s posebnim funkcionalnostima (opisano u poglavlju o dodatnim opcijama). Neke kamere imaju podesivi kut gledanja, neki proizvođači također imaju tzv. anti-vandal izvedbu s povećanom mehaničkom zaštitom, itd.

Interkom

Interkom je mogućnost komunikacije između unutarnjih jedinica u stanu. To znači da se korisnici na različitim unutarnjim jedinicama mogu međusobno pozivati ​​i međusobno komunicirati. Najčešće se ova opcija koristi za pozivanje djece na ručak ili susjeda na pivo.

Broj vrata i dodatne mogućnosti

Također je važno znati koliko biste vrata željeli otvarati preko interfona. To mogu biti samo ulazna vrata, ali na isti interfon također možemo povezati dvorišna vrata, garažna vrata, dodatna unutarnja vrata, itd.

Neki interfoni također vam omogućuju priključivanje dodatnih uređaja, kao što su kamere za dodatne kutove gledanja, koje omogućuje priključak dodatnih brava. Također možemo upravljati dodatnim uređajima (npr. svjetla na ulazu, na hodniku, zvono …), ali ih možemo spojiti i na CNS (središnji kontrolni sustav) odnosno na sustave za automatizaciju kuća i zgrada.

Kod vanjskih jedinica često imamo mogućnost kontrole pristupa, kao što su recimo RFID kartice, šifratori (tipkovnice s kodom), biometrijske brave (otisci prstiju), koje nam omogućuju otključavanje ulaska bez ključa. Na taj način možemo izbjeći gubitak ključeva ili da ostanemo zaključani izvan stana.

Takve brave također pružaju napredne metode kontrole pristupa – vremensko ograničavanje kao i ograničenja pristupnog područja (s više kontrolnih točaka).

U zadnje vrijeme dosta je tražena i opcija za preusmjeravanje poziva na naš telefon, što je također omogućeno na različite načine; odnosno tako da imamo :

– već u osnovi GSM vanjsku jedinicu i kao unutarnju jedinicu koristimo samo mobilni telefon,

– vanjsku jedinicu s Wifi komunikacijom, koja se koristi u kombinaciji s tabletom kao unutarnjom jedinicom ili s pametnim telefonom,

– IP vanjsku jedinicu, ili,

– sučelje za prijenos poziva koje se može spojiti na interfon s klasičnom vezom (1+n, 2ž, 4+n, 5ž, coax).

Različite vrste veza

Postoje različiti tipovi priključaka za interfone, u osnovi su analogni i digitalni, a zatim se dalje dijele. U slučaju novih instalacija, priključak možemo odabrati prema željama i zahtjevima (npr. dodatni uređaji, duljine priključka …), a ako želimo pripremiti instalaciju prije odabira uređaja, preporučujemo povezivanje s UTP kabelima koji se najčešće koriste za takve priključke, dok se kod starih obično prilagođavamo postojećim instalacijama.

  1. Analogne veze

Analogni video interfonski sustavi dizajnirani su za stvaranje audio, video ili kombinacije oba sustava s tradicionalnim ožičenjem. Danas se više-manje koriste samo još 1+n i 4+n sustavi.

  1. 1 + n

Audio sustav osmišljen je za starije zgrade mijenjajući tradicionalno zvono u interfonski sustav, bez potrebe za dodavanjem žica. Osigurava nam privatnost razgovora između stanova.

  1. 4 + n

Audio sustav koji omogućuje korištenje interfona s tradicionalnim i elektroničkim pozivom. Omogućuje izvedbu sustava gdje je potrebna usluga interkoma ili sustava s više ulaza s automatskim prebacivanjem.

Kod 4 + n sustava može se implementirati sustav s 4 zajedničke žice i n žice, gdje je n broj poziva potrebnih za upravljanje.

5-žilni video sustav proizlazi iz 1+n audio sustava i prikladan je za nadogradnju 4+n audio sustava u video sustav bez potrebe za dodavanjem koaksijalnog kabela ili bilo kojeg drugog kabela u sustavu. Slika se uključuje samo na jednom monitoru, razgovor je zaštićen od prisluškivanja, korisnik mora biti pozvan da bude spojen na vanjsku jedinicu. Postoji i mogućnost priključivanja interfona za 1 + 1 sustav.

  1. Coax

Koaksijalni video sustav radi po istom principu kao i sustav 4+n, a za povezivanje se koriste žice koje su navedene na shemi s obzirom na udaljenost, te koaksijalni kabel RG59. Za spajanje se koristi isti broj žica s dodatnim žicama za napajanje monitora te kamere. Sustav pruža brojne mogućnosti konfiguracije za C/B sustave kao i za sustave u boji. Posebice dolazi u obzir za veće udaljenosti između kamere i monitora. Unutarnje jedinice mogu se zajedno povezati kako bi se stvorila međusobna komunikacija. Moguće je povezati dva monitora paralelno bez dodatnog monitora. U ovom sustavu unutarnje jedinice mogu se nadograditi s raznim dodatnim uređajima kao što su: trotonski gong, Scaitel memorijski modul, dodatno zvono … Moguće je dodati interfon za 4+n sustav, gdje imamo samo govor.

  1. Digitalne veze

U Sloveniji tržište analognih sustava polako prelazi na digitalne sustave te iako su oni još uvijek nešto skuplji, nude nam znatno veći broj naprednih funkcija, jednostavnu montažu i održavanje.

  1. a)

Stare zgrade, stari sustavi: modernizacija je u današnje vrijeme najčešće operativno rješenje. S 2-žilnim sustavom nije potrebna zamjena starih žica. Omogućuje brzi prelazak na sustav koji pruža moderne funkcije.

  1. b) IP

IP interfon je spojen na LAN mrežu putem UTP kabela. Moderan način povezivanja sa širokim spektrom upotrebe u privatnim kućama, uredima, stambenim blokovima, poslovnim i uredskim centrima, hotelima, bolnicama, školama itd. … Sustav ima neograničene udaljenosti povezivanja te ga je također moguće neograničeno proširiti ili ga je moguće povezati s drugim sustavima automatizacije kuća i zgrada

  1. c) WiFi

Sustav, koji radi preko Wifi mreže, uglavnom se koristi kada nemamo mogućnost dodavanja nove instalacije.

Tablet možemo koristiti kao unutarnju jedinicu ili primati pozive na pametni telefon. Moramo obratiti pozornost na dobru vezu s mrežom – snažan signal, jer ako isti nije omogućen, sustav neće raditi ispravno.

  1. d) Mobilni telefon

Mobilni telefon je rjeđe korišten interfonski sustav, jer mu je za rad potrebna dodatna SIM kartica, što također znači i dodatnu pretplatu kod mobilnih operatera. Potrebno je voditi računa i o kvaliteti mreže kako bi se izbjegli nepotrebni problemi s povezivanjem.

“Digitalni sustavi su, doduše, skuplji, ali nam nude znatno više naprednih funkcija, jednostavnu montažu i održavanje …”

Sada sve znate, ali se još uvijek ne možete odlučiti?

U Elektronabavi vam s timom stručnjaka također pomažemo u odabiru i osmišljavanju pravog sustava prilagođenog Vašim potrebama. Raspoloživi su interfonski sustavi različitih proizvođača i različitih tipova priključaka. Postoje i jeftini interfoni kao i profesionalni sustavi velikih razmjera. U potpunosti se prilagođavamo Vašim potrebama i prava smo adresa za sveobuhvatno rješenje Vaših potencijalnih problema te ispunjenje Vaših želja.

Janez Inglič, janez.inglic@www.elektronabava.si

REXEL HR ekipa

info@rexel.hr

Rexel Hrvatska je specijalizirana trgovačka tvrtka i član grupe REXEL, vodećeg svjetskog distributera elektrotehničkog materijala i opreme. Rexel Hrvatska s elektromaterijalom opskrbljuje: elektroinstalacijske tvrtke, industriju, elektrogospodarstvo, telekomunikacije i druge pravne osobe.