Stručnjaci za elektromaterijal

Primjer studije: Zamjena živinih žarulja sa žaruljama Philips LED TrueForce

REXEL Hrvatska > Savjeti  > Rasvjeta  > Primjer studije: Zamjena živinih žarulja sa žaruljama Philips LED TrueForce

Primjer studije: Zamjena živinih žarulja sa žaruljama Philips LED TrueForce

Od 2007. godine u Sloveniji je na snazi Uredba o ograničenju svjetlosnog zagađenja, a od 2016. godine na području Europske Unije više nije dozvoljena nabava visokotlačnih živinih žarulja (poznatih i pod komercijalnim oznakama »VTF«, »HQL«, »HPS«).

Poseban izazov i ujedno potencijal za poboljšanja, predstavljaju svjetiljke tipa »KN« i »Kugle«, koje nalazimo kako u selima tako i većim urbanim područjima.

U brojnim slovenskim općinama je unatoč zabrani korištenja i nemogućnosti nabave novih visokotlačnih živinih žarulja u upotrebi još tisuće svjetiljki s takvim žaruljama. Isto tako, kao što postoji više različitih tipova svjetiljki, koje se u osnovi dijele s obzirom na položaj grla i žarulje u svjetiljci, postoji i više različitih izvedbi žarulja. U tim primjerima vam želimo pomoći kod izbora najoptimalnijeg rješenja.

Poseban problem predstavljaju svjetiljke poznate pod oznako KN. U tim svjetiljkama za uličnu rasvjetu se grlo žarulje nalazi s gornje strane, a zaštitu od vremenskih utjecaja osigurava stakleni pokrov koji se oko žarulje zašarafi u noseću rozetu svjetiljke. Korisnici se zbog zabrane nabave živinih žarulja susreću s velikim problemima kod nabave zamjenskih žarulja jer moraju osigurati pravilan rad rasvjete.

U svjetiljkama tipa KN se obično nalaze živine žarulje snage 80 ili 125W za koje postoji elegantno rješenje s odgovarajućom zamjenskom LED žaruljom.

Rješenje problema predstavljaju žarulje Philips LED TrueForce Core HB MV ND koje rade direktno na naponu mreže od 230V i predstavljaju idealno rješenje, koje:

  • Znatno smanjuje priključne snage,
  • Uz smanjenje priključne snage poboljšava nivo osvjetljenja na cesti,
  • Smanjuje neugodno bočno osvjetljenje prema zgradama i osvjetljenje gore prema nebu.

TrueForce Core LED Industrial HB MV

Svjetiljka KN (proizvođač Elektrokovina) s LED žaruljom TrueForce Core LED Industrial HB MV 35W

Zašto unatoč drastičnom smanjenju priključne snage postižemo bolje osvjetljenje?

Ključni podatak kod razumijevanja rada žarulje je količina svjetlosti koju žarulja isijava u lumenima, a još važnije je u koje smjerove žarulje tu proizvedenu svjetlost isijavaju. Smjerove isijavanja svjetlosti svjetlosnog izvora grafički prikazuje polarni dijagram.

 

Ako detaljno pogledamo polarni dijagram koji pokazuje u kojim smjerovima žarulja svijetli bolje i slabije, vidimo da živine žarulje isijavaju prije svega bočno i vrlo malo u smjeru osi naprijed i natrag (u jednakom ili suprotnom smjeru grla žarulje). Rezultat upotrebe takve žarulje u nezasjenjenoj svjetiljci tipa KN, kad je živina žarulja »VTF« usmjerena najviše prema dolje, je da većina svjetlosti uopće nije usmjerena u smjeru ceste već izrazito neugodno u smjeru okolnih objekata.

 

Što želimo postići?

  • U područjima iznad svjetiljke (crvene strelice) ne želimo isijavanje svjetlosti što zahtijeva i Uredba o ograničenju svjetlosnog zagađenja koja ne dozvoljava osvjetljavanje iznad namještenih svjetiljki u vanjskim područjima. Kod svjetiljki KN to u cijelosti nije moguće postići, ali se stanje može značajno popraviti izborom prave LED žarulje.
  • U područje okoline i objekata (narančasta strelica) želimo usmjeriti što manje svjetlosti.
  • Svjetlost želimo usmjeriti prije svega u smjeru ceste (zelena strelica).

*Zamjena žarulja ne rješava sve zahtjeve Uredbe o ograničenju svjetlosnog zagađenja, ali se pokazuje kao idealno međurješenje do cjelovite sanacije sa zamjenom svjetiljki.

Mjerenja i fotografije testne instalacije:

 

VTF 125 TrueForce Core LED HB
Izmerjeno* 142 W 35 W
5m lijevo pod svjetiljkom 5m desno 5m lijevo pod svjetilkom 5m desno
rub ceste 1 1,20 lx 2,20 lx 1,40 lx 4,40 lx 7,20 lx 4,10 lx
sredina 1,00 lx 1,90 lx 1,20 lx 3,60 lx 6,30 lx 4,00 lx
rub ceste 2 0,90 lx 1,90 lx 0,80 lx 3,60 lx 4,60 lx 4,10 lx
Prosjek: 1,39 lx   Prosjek: 4,66 lx
    Razlika: + 3,27 lx 335,20%

ZAKLJUČCI:

  • Nakon zamjene žarulja na testnoj instalaciji priključna je snaga smanjena / tj. postignuta je ušteda od 75%.
  • Nakon zamjene žarulja osvjetljenje je više za 300%.
  • Izgled boja okoline je nakon zamjene puno bolji.
  • Zamjena žarulja ne rješava sve zahtjeve Uredbe o ograničenju svjetlosnog zagađenja, ali se pokazuje kao idealno međurješenje do cjelovite sanacije sa zamjenom svjetiljki.

 

Energetski i financijski učinci:

Povratak investicije (ROI) postižemo približno već nakon jedne godine rada, odnosno nakon postignute 20% životne dobi rada LED žarulje. Zatim slijede još barem 4 godine rada s barem 75% uštede energije i troškova!

Postojeća žarulja Odgovarajuća zamjena: Ušteda: ROI:
4000 K – neutralno bijela boja (slična kao početna VTF, koja ima 4200 K)
VTF 80 W 2763602 TrueForce Core LED Industrial HB MV 24 840 75% (iz 94 v 24 W) 1 godina
VTF 125 W 2762232 TrueForce Core LED Industrial HB MV 35 840 75%  (iz 142 v 35 W) 1 godina
3000 K  – toplo bijela boja (primjerenija za mirniji izgled večernje urbane okoline)
VTF 80 W 2763601 TrueForce Core LED Industrial HB MV 24 830 75% (iz 94 v 24 W) 1 godina
VTF 125 W 2763603 TrueForce Core LED Industrial HB MV 35   830 75%  (iz 142 v 35 W) 1 godina

 

Savjet: odmah zamijeniti sve živine žarulje u uličnim svjetiljkama s grlom s gornje strane (npr. tip KN) sa žaruljama Philips TrueForce Core LED Industrial HB MV.

Svjetiljke je potrebno priključiti neposredno na izmjenični mrežni napon od 230V.

TrueForce Core LED Urban PT

Žarulje TrueForce Core LED Industrial HB MV u svjetiljkama tipa »Kugla« (primjer dolje), gdje je grlo žarulje s donje strane i žarulja svijetli većinom prema gore nisu najoptimalniji izbor jer je svjetlost usmjerena prije svega u neželjenom smjeru prema gore, iako su energetski mnogo bolje rješenje od zastarjele živine žarulje. Takvo rješenje dakle nije najoptimalniji izbor.

Kao rješenje za svjetiljke tipa »Kugla«, primjereniji je izbor žarulje TrueForce Core LED Urban PT

Savjet: odmah zamijeniti sve živine žarulje u uličnim svjetiljkama s grlom s donje strane (npr. tip Kugla) ili u svjetiljkama s horizontalno pozicijom izvora svjetlosti sa žaruljama Philips TrueForce Core LED Urban PT.

Svjetiljke je potrebno priključiti neposredno na izmjenični mrežni napon od 230V. Prije zamjene je potrebno provjerit veličinu žarulje jer su žarulje zbog svoje visoke učinkovitosti dosta velike. 

Prostojeća žarulja: Odgovarajuća zamjena: Ušteda: ROI:
4000 K – neutralno bijela boja (slična kao prvotna VTF, koja ima 4200 K)
VTF 80 W 2761109  TrueForce Core LED Urban PT 27 840 71 % (iz 94 v 27 W) 1,2 godine
VTF 125 W 2761108  TrueForce Core LED Urban PT 42 840 71 % (iz 142 v 42 W) 1,2 godine
3000 K  – toplo bijela boja (primjerenija za mirniji izgled večernje urbane okoline)
VTF 80 W 2761142  TrueForce Core LED Urban PT 27 830 71 % (iz 94 v 27 W) 1,2 godine
VTF 125 W 2761141  TrueForce Core LED Urban PT 42 830  71 % (iz 142 v 42 W) 1,2 godine

 

 

Rezultat: značajno niža potrošnja energije. Osvjetljenje u okolinu, nebo i manje intenzivno osvjetljenje u smjeru ceste ostaje nepromijenjeno. Oblik isijavanja žarulje TrueForce Core LED Industrial HB MV je jednak kao kod živine žarulje.

 

Upozorenje: žarulje TrueForce Core LED Industrial HB MV i TrueForce Core LED Urban PT je potrebno priključiti neposredno na izmjenični mrežni napon od 230V. Prije zamjene je potrebno provjeriti kompatibilnost veličina žarulja, jer su zbog svoje visoke učinkovitosti LED žarulje Philips TrueForce dosta velikih dimenzija.

 

Sve proizvode PHILIPS TrueForce možete pogledati i u našem WebShopu:

KRENI u WEBSHOP
REXEL HR ekipa

info@rexel.hr

Rexel Hrvatska je specijalizirana trgovačka tvrtka i član grupe REXEL, vodećeg svjetskog distributera elektrotehničkog materijala i opreme. Rexel Hrvatska s elektromaterijalom opskrbljuje: elektroinstalacijske tvrtke, industriju, elektrogospodarstvo, telekomunikacije i druge pravne osobe.