Stručnjaci za elektromaterijal

Predstavljamo: Razvodne kutije s očuvanjem funkcije kod požara, OBO FireBox T-serije

REXEL Hrvatska > Vijesti  > Instalacije  > Predstavljamo: Razvodne kutije s očuvanjem funkcije kod požara, OBO FireBox T-serije

Predstavljamo: Razvodne kutije s očuvanjem funkcije kod požara, OBO FireBox T-serije

Sigurnost opskrbe električnom energijom u slučaju požara je potrebna u svim građevinama u kojima se nalazi veliki broj ljudi, kao što su na primjer: bolnice, hoteli, željeznice ili tuneli.
To omogućava rad sigurnosne rasvjete, ventilacije i protupožarnih alarmnih sustava, kao i rad svih sigurnosnih izlaza.

Nužno je da svi ti sustavi rade cijelo vrijeme, jer samo tako osiguravaju nesmetano spašavanje ljudi. Ključna komponenta kod razmještaja sustava koji osiguravaju električnu funkcionalnost je veza i razvod sigurnosnih kabela u odgovarajućim razvodnim kutijama.

OBO Bettermann je u tu svrhu razvio FireBox. Kao i kod svih OBO sustava za razvod električnih instalacija, FireBox je testiran u skladu s HRN DIN 4102, dio 12. Kao dio sustava koji čuva električnu funkcionalnost, on pomaže osigurati da u slučaju požara sigurnosno važni sustavi rade pouzdano u za to predviđenom vremenskom razdoblju.

30 MINUTA: Osiguranje električne funkcionalnosti za sigurnosne sustave
Prvih 30 min nakon početka požara su ključni za evakuaciju prostora. OBO sustavi u E30 izvedbi osiguravaju električnu vezu za sigurnosne sustave kao što su:

 • sigurnosna rasvjeta,
 • požarno sigurna dizala,
 • protupožarni alarmi,
 • sustavi upozorenja,
 • uređaji za prirodni odvod dima.

 

60/90 MINUTA: Osiguranje električne energije za vatrogasce
Kao potpora vatrogascima, vrlo je važno da određene razvode napajamo do 90 min nakon pojave požara. Kao primjer, OBO sustavi izvedbi E60 / E90 osiguravaju:

 • pritisak vode napajanjem pumpi za vodu,
 • rad mehaničkih sustava za odvod dima,
 • pritisak protudimnih uređaja,
 • napajanje dizala za vatrogasce,
 • rad sustava napajanja u nuždi.

 

 

Omogućavaju bržu montažu

Razne izvedbe s vanjskim pričvršćivanjem dopunjuju već dokazani način montaže s unutarnje strane. U kutiji FireBox se nalazi tvornički montirana priključna stezaljka otporna na visoke temperature. Utične brtve posebno ubrzavaju i olakšavaju uvođenje kabela.

Jedna skupina – brojne prednosti.

 • Tehnički provjeren sustav za zaštitu od požara
  Keramička priključna stezaljka je otporna na visoke temperature. Zajedno s priloženim sidrenim vijcima, razvodna kutija OBO FireBox čini tehnički provjeren sustav za zaštitu od požara koji se može montirati na beton, zid, pješčani vapnenac i opeku.
 • Robusno kućište
  Robusno kućište od termoplastike bez halogena je otporno na udarce i lom te je potpuno zaštićeno visokim razredom zaštite IP66. Uspješno je prošlo sva ispitivanja u skladu s HRN DIN 4102, dio 12 koja je proveo Institut za ispitivanje materijala Nordrhein-Westfalen.
  Kućište razvodne kutije FireBox se temelji na T-seriji. Zbog toga se odlikuje jedinstvenim karakteristikama i inovativnim detaljima: jednostavnim okretanjem kutnih vijaka za 90°, poklopac kutije FireBox je u potpunosti zatvoren i zabrtvljen.
 • FireBox za instalacije s osiguranim odvojkom
  Razvodna kutija OBO FireBox s unutarnjim osiguračem posebno štiti svako električno područje. Kabele je do pojedinih požarnih sektora moguće jednostavno odvojiti direktno iz same kutije. U velikim građevinama taj fleksibilni način polaganja kabela znatno smanjuje utrošak materijala. U slučaju oštećenja zbog požara, aktivira se osigurač i time se pouzdano sprječava djelovanje struja kratkog spoja. Jedinica s osiguračem se učvršćuje vijkom na predviđeno mjesto u kutiji.

Razredi očuvanja funkcije rada uređaja E30 do E90

Serija kutija FireBox ima atest za očuvanje električnih funkcija rada uređaja u skladu s HRN DIN 4102, dio 12. Glavna komponenta je keramička priključna stezaljka otporna na visoke temperature.

Proizvode OBO FireBox možete naći i u našem WebShopu:

PROVJERI U WEBSHOPU PREUZMITE KATALOG

Izvor: OBO Bettermann (2020). FireBox T-serija. Preuzeto 17. 9. 2020, https://obo.si/sl-si/Izdelki/FireBox-T-serija-2824.html

REXEL HR ekipa

info@rexel.hr

Rexel Hrvatska je specijalizirana trgovačka tvrtka i član grupe REXEL, vodećeg svjetskog distributera elektrotehničkog materijala i opreme. Rexel Hrvatska s elektromaterijalom opskrbljuje: elektroinstalacijske tvrtke, industriju, elektrogospodarstvo, telekomunikacije i druge pravne osobe.