Stručnjaci za elektromaterijal

Napuštanje halogenih žarulja

REXEL Hrvatska > Savjeti  > Rasvjeta  > Napuštanje halogenih žarulja
halogenske-zarnice

Napuštanje halogenih žarulja

Kakva je trenutna situacija i koji su sljedeći koraci?

Briga za okoliš jedan je od najvažnijih prioriteta Europe. Tvari, materijali i plinovi koji štete okolišu prisutni su i u mnogim proizvodima u području elektro-materijala. Posebno s ove točke gledišta zanimljivo je osvjetljenje, gdje je problematičan prije svega plinoviti halogen. Iz tog razloga mnoge vrste halogenih žarulja postupno napuštaju europsko tržište. U ovom prilogu želimo pojasniti da se zabrana na europskom tržištu neće primjenjivati ​​na sve vrste halogenih žarulja u isto vrijeme, već će se odvijati postupno.

Halogene žarulje s usmjerenim svjetlom za mrežni napon

  1. rujna 2016. na snagu je stupila 3. faza Uredbe (EU) br. 1194/2012. Od tog datuma pa nadalje halogene žarulje s usmjerenom svjetlošću za mrežni napon više ne ispunjavaju ekološke EU »eco-design« zahtjeve i stoga se više ne mogu staviti na tržište te su zabranjene. Naravno, sijalice s usmjerenim svjetlom će i dalje biti dostupne, ali će to biti za okoliš manje štetne LED žarulje.

 

halogene zarulje3

Slika 1: Primjeri halogenih žarulja s usmjerenim svjetlom za mrežni napon

 

zarulje

Slika 2: primjeri zamjenskih LED sijalica za zamjenu halogenih žarulja s usmjerenim svjetlom za mrežni napon

Halogene žarulje s neusmjerenom svjetlošću za mrežni napon

  1. rujna 2018. na snagu će stupiti 6. faza Uredbe (EZ) br. 244/2009 (uključujući izmjene i dopune Uredbe (EZ) br. 859/2009 i (EU) 2015/1428) i od tog datuma pa nadalje halogene žarulje s neusmjerenim svjetlom za mrežni napon više neće ispunjavati EU »eco-design« ekološke zahtjeve. Zbog stupanja na snagu uredbe više ih neće biti moguće staviti na tržište te će biti zabranjene. Kao i u slučaju halogenih žarulja s usmjerenom svjetlošću, u slučaju žarulja s neusmjerenim svjetlom, iste će zamijeniti ekološki manje štetne LED žarulje.

2xzarulje

Slika 3: primjeri halogenih žarulja s neusmjerenim svjetlom za mrežni napon

 

zarulje 2

Slika 4: primjeri zamjenskih LED sijalica za zamjenu halogenih žarulja s neusmjerenom svjetlošću za mrežni napon

U skladu s trenutno važećim zakonodavstvom, iz gore navedenog izuzete su halogene žarulje R7s i halogene kapsule G9 za koje su i dalje na snazi zahtjevi iz 5. faze prethodno spomenute »eco-design« Uredbe. Slijedom toga, proizvodi koji udovoljavaju zahtjevima 5. faze i dalje su dostupni na europskom tržištu.

halogene zarulje

Slika 6: primjeri niskonaponskih halogenih žarulja

Niskonaponske halogene žarulje

Od 1. rujna 2018. nadalje, niskonaponske halogene žarulje s neusmjerenim svjetlom moraju također biti u skladu s »eco-design« zahtjevima 6.  pročišćene Uredbe (EZ) br. 244/2009 (što je jednako učinkovitosti sadašnjeg B razreda).

Od 1. rujna 2016. niskonaponske halogene žarulje s usmjerenim svjetlom moraju udovoljavati »eco-design« ekološkim zahtjevima 3. faze Uredbe (EU) br. 1194 (što je jednako učinkovitosti sadašnjeg B razreda), uključujući izmjenu Uredbe (EU) 2015/1428. Sukladno spomenutim datumima, odgovarajuće žarulje jesu ili će biti dostupne na europskom tržištu.

2xzarulje

Slika 6: primjeri niskonaponskih halogenih žarulja

 

Opće napomene umjesto zaključka

Sve vrste halogenih žarulja u LED izvedbi sijalica nisu nužno iste. Nakon stupanja na snagu nove Uredbe, ti se zahtjevi primjenjuju samo na proizvode stavljene na tržište nakon njezinog stupanja na snagu. Ova Uredba neće utjecati na raspoložive zalihe na dan stupanja na snagu. Predstavljena uredba zapravo će biti namijenjena stavljanju proizvoda na tržište, a ne proizvodima koji su već na tržištu.

Spomenuti razredi učinkovitosti odnose se na Europsku Uredbu 874/2012 od 12.7.2012. o energetskom označavanju rasvjetnih proizvoda (s izmjenama i dopunama 518/2014 i 2017/254).

Ovaj prilog odražava zakonske propise koji su trenutno na snazi i situaciju na tržištu koja iz toga proizlazi.

Miha Gavez, miha.gavez@www.elektronabava.si

REXEL HR ekipa

info@rexel.hr

Rexel Hrvatska je specijalizirana trgovačka tvrtka i član grupe REXEL, vodećeg svjetskog distributera elektrotehničkog materijala i opreme. Rexel Hrvatska s elektromaterijalom opskrbljuje: elektroinstalacijske tvrtke, industriju, elektrogospodarstvo, telekomunikacije i druge pravne osobe.